Anniina Vainionpää


Anniina Vainionpää (s.1979 Pieksämäki) on 42-vuotias kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän asuu ja työskentelee Riihimäellä. Vainionpää on tehnyt pääasiassa puupiirroksia ja monotypioita vuodesta 2004. Hän käyttää
puupiirroksissaan reduktio-eli poistomenetelmää ja tekee pieniä sarjoja, joiden vedokset ovat usein keskenään erilaisia. Vainionpää valmistui kuvataiteen maisteriksi v. 2018 Kuvataideakatemiasta ja kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta v. 2003. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä vuodesta 1998 lähtien. Vainionpää on Suomen taidegraafikoiden, Suomen puupiirtäjien seuran, Pieksämäen kuvataideseuran, Hyvinkään taiteilijaseuran sekä Ars-Hämeen jäsen. Hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista mm. Suomen valtion, Suomen Taideyhdistyksen, HUS taidetoimikunta sekä Hyvinkään, Hämeenlinnan ja Jyväskylän taidemuseoiden kokoelmista.

Taidekatu-tapahtumaan esille tulevat teokset ovat sarjasta Tiivistynyt aika 2017-2020. Monotypian ja puupiirrosten yhdistämisellä pyrin maalaukselliseen ja ilmavaan ilmaisuun. Palapelimäinen painolaattojen yhdistely ja käsin vedostamalla aikaansaatu hetkellisyys muistuttavat mielestäni ihmiselämää ja sen ainutkertaisia tapahtumia. Teoksissani pyrin menneen ajan ja nykyisyyden kohtaamiseen painetun taiteen keinoin.

Itävaltalainen runoilija Rainer Maria Rilke (1875-1926) kirjoittaa teoksessaan Kirjeitä nuorelle runoilijalle: ’’Sillä jos ajattelemme tätä yksilön olemassaoloa ikään kuin suurena tai pienempänä huoneena, näyttää siltä,että useimmat ihmiset oppivat tuntemaan omasta huoneestaan vain nurkan, ikkunan luona olevan kohdan, kaistaleen lattiaa, jota pitkin he kävelevät edestakaisin.’’