Hannu Räisä


Nukketeatteritaiteilija Hannu Räisä on pitkän linjan nukketeatterin tekijä, esiintymisen lisäksi nukkien suunnitteluun ja toteuttamiseen erikoistunut ammattilainen, hän on toiminut alalla 30 vuotta. Räisä aloitti alan opinnot 1992 Pieksämäen Sisälähetysseuran opistolla, josta tie vei Turun taiteen ja viestinnän oppilaitokseen. Opintojen jälkeen hän on työskennellyt Marionetteaternissa Tukholmassa 1996-2000, Teatteri Mukamaksessa Tampereella ja näyttämötaiteen läänintaiteilijana Hämeessä vuosina 2002-2009.

Räisän johtama teatterialan yritys, Nasty Puppet Promotions, toteuttaa ainutlaatuisia puusta veistettyjä nukkeja teatteri-, mainos- , TV- ja musiikkituotantoihin. Asiakkaita vuosien varrelta: Tuomari Nurmio, Tampereen Teatteri, Svenska Teatern,vYLE TV2-Pikku Kakkonen, Sub-TV, Illume OY.

Lisäksi Hannu Räisä on toiminut Kuninkaallisen Nukketeatterin taiteellisena johtajana vuodesta 2009 alkaen. Tällä haavaa teatterin ohjelmistoon kuuluvat lastennäytelmät Poika ja Korppi, Pinokkio, Susi ja Punahilkka ja Saiturin Joulu sekä nuorelle yleisölle kohdistettu Frankenstein.

Kuninkaallinen Nukketeatteri on tuottanut pitkäjänteisesti myös aikuisyleisölle suunnattua nukketeatteria, uusimpana Yksiö-näytelmä. Teatteri on tuottanut Tasavallan Marionetit-poliittisen parodian sarjan, joka on kommentoinut valtakunnan vaaleja.

Hämeenlinnasta käsin toimivalla Kuninkaallisella Nukketeatterilla ei ole omaa näyttämöä, vaan se esiintyy kiertueella kuten nukketeatteriperinteeseen kuuluu. Teatterilla on ollut yhteensä 17 ensi-iltaa, joista kotimaisia kantaesityksiä 13 kappaletta. Teatteri on vieraillut noin 80 paikkakunnalla Suomessa ja ulkomailla.

nastypuppet.fi