Jonna Suurhasko


Kuva Maria Kärkkäinen

Jonna Suurhasko (s.1980) on kuvataiteilija, jonka teokset perustuvat materiaalin, värin ja muodon kontrasteihin sekä niiden luomiin rytmiin ja rakenteisiin. Alunperin taidegraafikkona toiminut Suurhasko on viime aikoina suuntautunut kohti kolmiulotteista ja tilallista taidetta.

”Lapsena rakastin akvaarioita ja pullopuutarhoja ja niiden sisällä olevaa kiehtovaa salattua maailmaa, jonne ihminen pystyi katsomaan vain lasin ulkopuolelta. Vaikka rakensin nuo maailmat itse, ne alkoivat elää omaa elämäänsä ja jäin vain tarkkailijan rooliin. Nyt haluan rakentaa uuden oman maailmani, kuvataiteilijan silmin.”

Väestönkasvu, saastuminen, puute vedestä, teknologinen kehitys ovat tekijöitä, jotka on lisänneet kiinnostusta suljettuihin kasvuympäristöihin suuremmissa mittakaavoissa maailmalla. Myös Suomessa on alettu tutkia mm. vanhojen kaivosten käyttöä automatisoituina kasvuhuoneina viljelykasvien tuotannolle. Kiinnostava kysymys onkin se, kuinka paljon tutkimusta, tekniikkaa, aikaa ja suunnittelua luonnonolosuhteiden jäljittely vaatii? Ja toisaalta, jos kukaan ei halua tuhota luontoa tarkoituksella, voiko se myöskään olla vahinko?