Juha Lahtinen


Olen kuvanveistäjä, taidemaalari Juha Lahtinen. Asun ja työskentelen Pieksämäellä. Taiteelliseen tuotantooni kuuluvat puuveistokset sekä akvarelli- ja öljyvärimaalaukset.

Viimeisten 20-vuoden ajan olen keskittynyt puuveistosten tekemiseen. Veistoksiini käytän suomalaista puuta: leppää, tammea, koivua, hopeapajua tai lehtikuusta. Osan veistoksistani käsittelen väripigmenteillä, tervalla tai öljyvärillä. Toisinaan myös yhdistän puuta metalleihin, kuten kupariin, teräkseen tai valurautaan.

Aiheet tulevat pääasiassa luonnosta. Metsään liittyvät aiheet ovat olleet keskeisiä. En yleensä tee luonnospiirroksia, vaan aloitan tekemisen suoraan puuhun. Tekovaiheessa aiheet saattavat vielä syventyä. Hion useimpien veistosteni pinnan sileäksi. Näin ollen niiden muotoja ja pintoja voi käsin koskea. Viimeisissä näyttelyissä uutena ovat tulleet seinäpinnalle sijoitetut veistoskokonaisuudet.

Akvarelleja maalatessani käytän paljon vettä paperilla ja värit liikkuvat vapaasti siveltimellä haluamiini kohtiin. Kuivumisen jälkeen voin lisätä uusia kerroksia tai yksityiskohtia. Aiheina ovat usein hevoset ja härät sekä yleensäkin luonnonilmiöt.

Näyttelytoiminta on ollut vuosien mittaan aktiivista. Eniten näyttelyitä on ollut Etelä-Savon alueella. Helsingissä muutamia. Olen ollut Tsekissä lukuisissa näyttelyissä ja myös puunveistosymposiumissa.