Katri Mononen


Katri Mononen on vuonna 1981 Pieksämäellä syntynyt, nykyään Nokialla asuva kuvataiteilija. Hänen työskentelynsä keskittyy maalauksen kielen ja sen moninaisuuden tarkasteluun.

Monosen teokset syntyvät monen yhteen liittyvän asian summana. Elämäntilanne, taidehistoria ja kulloisetkin kiinnostuksenkohteet vaikuttavat, mutta itse maalausprosessi on hänelle usein tärkein inspiraation lähde. Maalaaminen on ajattelua, ja maalaamalla syntyy ideoita uusiin maalauksiin.

Monosen viimeaikaisissa teoksissa on nähtävissä leikkisä ja kokeilunhaluinen ote. Hänen teoksistaan löytyy vaikutteita modernistisesta maalaustaiteesta, etenkin Hilma af Klintin ja Paul Kleen tuotannosta. Monosen teokset ovat pääosin abstrakteja, mutta niiden muodoissa voi toisinaan nähdä esittävyyttä. Joskus teosten muodot viittaavat lähelle, erilaisiin arkisiin esineisiin tai kasveihin, välillä ne puolestaan vievät kauas, avaruuden sumuihin. Esittävän ja abstraktin raja saa olla häilyvä.

Katri Mononen yhdistää kankaalle toteutetuissa teoksissaan akryyli- öljy- ja spraymaaleja sekä kollaasimateriaaleja. Välillä maalaukset jäsentyvät kolmiulotteiseen, veistosmaiseen muotoon, ja hän tekee myös teoksia paperille. Maalauksen materiaalisuus, kerroksellisuus sekä väriyhdistelmien kyky herättää tunteita ja assosiaatioita ovat Monosen työskentelyssä olennaisia.

Maalausprosessin avoimuus ja yllätyksellisyys ovat Katri Monosen taiteellisen työskentelyn kantavia voimia. Osa 1900-luvun alun abstraktin maalauksen pioneereista, joista tärkeimpänä Hilma af Klint, maalasi henkien johdattamana. Yli sata vuotta myöhemmin moni aiemmin mystinen asia on saanut selityksen tieteen avulla, mutta todellisuuden luonteeseen kuuluu edelleen paljon selittämätöntä. Monosen maalauksissa voi nähdä kaipuuta näiden selittämättömyyksien ja näkymättömän maailman äärelle sekä pyrkimystä lapsenkaltaiseen tilaan, jossa kaikki on mahdollista ja vasta muotoutumassa.

Katri Mononen on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2008 Taideteollisesta korkeakoulusta ja kuvataiteilijaksi (AMK) Tampereen ammattikorkeakoulusta 2004. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa tm•galleriassa Helsingissä 2021 ja Galerie Pleikussa, Berliinissä 2018. Hänen teoksiaan on nähty ryhmänäyttelyissä esimerkiksi Lappeenrannan taidemuseossa 2019 ja RARE Galleryssa, New Yorkissa 2014. Monosen teoksia on mm. Tampereen taidemuseon ja Raimo Anttilan säätiön kokoelmissa.

katrimononen.com