Pinukke


Pinukke ry (1973 – 2002) on osa pieksämäkeläistä nukketeatteri- ja kulttuurihistoriaa. Nimen alle yhdistyi kolme teatteria: Pikku hammas, jossa aikuiset tekivät nukketeatteriesityksiä lapsille Kati Kaipaisen ohjauksessa. Lumiukko teatterissa lapset esiintyivät lapsille, heitä ohjasi Aila Soikkeli sekä Hattarat, joka oli aikuisten ohjelmaryhmä. Toiminta alkoi vuonna 1973 VR:n kerhoina ja vuonna 1979 rekisteröidyttiin Pinukke ry:ksi. Vuonna 1987 Pinukke sai pitkän työn tuloksena lastenkulttuurin taloksi Hiekanpään huvilan, joka nimettiin Nukkekodiksi. Pinukke esiintyi Nukkekodilla kesäisin ja kiersi esityksillään ympäri maakuntaa päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tilaisuuksissa. Hiiriserkukset eli Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri valmistui vuonna 1984, nuket olivat Juhani Parviaisen ja Irma Putkosen käsialaa. Vuonna 1992 sai ensi-esityksen Kuihtumaton kukka, jonka käsikirjoitus ja ohjaus oli Kati Kaipaisen ja nuket Irma Putkosen.

Pinukken ansiosta Pieksämäestä kehittyi yksi Suomen aktiivisimmista nukketeatterikaupungeista.Vuonna 1990 aloitti Sisälähetysseuran oppilaitoksessa kansanopistokoulutuksena Mervi Riikosen johtama nukketeatterikoulutus, jonka opiskelijat esiintyivät myös nukkekodilla ja monet heistä ovat tällä hetkellä eturivin taiteilijoita suomalaisessa nukketeatterikentässä, muun muassa Oulussa teatteri Akseli Klonkin perustanut Janne Kuustie ja Hämeenlinnassa vaikuttava Hannu Räisä, jonka yksi työ on esillä näyttelyssä. Vuonna 2000 koulutus muuttui ammattitutkintoon valmistavaksi koulutukseksi, josta on valmistunut mm.nukketeatterikasvattajia ja nukenrakentajia. Onpa opiskelijoiden joukossa ensimmäisen nukketeatterialan väitöstutkimuksen tekijä ja toisella väitös tulossa.