Ari Rantanen


Ari Rantanen on 42-vuotias pieksämäkeläinen valokuvauksen ja taiteen harrastaja. Hän työskentelee usein akryyleilla ja akvarelleilla maalaten, valokuvaten sekä kierrätysmateriaaleista veistoksia tehden.

Hän on valokuvannut vuodesta 2007 asti aktiivisesti erilaisia ihmisten jälkeensä jättämiä hylättyjä kohteita, kuten autiotaloja, joutomaita, metsien autonromuja sekä muita rapistuvia rakennelmia.

Aiemmin Ari on kuvannut enemmän dokumentaarisella otteella, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt tuomaan kohteiden kauneutta esille eri vuodenaikoina, jolloin vallitseva valaistus suuresti vaihtelee ja luovat näin oman kauniin lisänsä kuvattavalle kohteelle.

”Hylätyt paikat ovat mielestäni inspiroivia. Kuvatessani ajantajuni voi kadota ja keskityn tallentamaan kohteen kauneutta vallitsevissa valaistusolosuhteissa. Kohteissa ajattelen usein paikan menneisyyttä. Keitä paikalla on ennen asunut, työskennellyt tai kuka viimeksi ajoi metsään ruostunutta autoa ja millaisissa paikoissa auto on käynyt reissuillaan?

Kuvausreissut ja eri kohteet jättävät sisälleni eräänlaista “luomisenergiaa”, joka sitten tahtoo purkautua maalatuksi taiteeksi ja veistoksiksi.

Taidekatu 2024 tapahtumaan tuleva installaatio on kunnianosoitus erästä kaupunkimme ehkä tunnetuinta rakennusta kohtaan. Installaatio voi tuoda katsojassa mieleen omakohtaisia kokemuksia ja se saattaa laittaa ihmisen miettimään erilaisia vaihtoehtoja katoavan rakennusperinnön suojelemiseksi.