Historia


MISTÄ TAIDEKATU SAI ALKUNSA?

Vuoden 2017 lopulla Matti Lipsanen ehdotti, Satu Tanille ja Juha Hemmingille, kaupunkikuvan elävöittämistä taiteella, joka olisi sijoitettuna tyhjien liiketilojen ikkunoihin. Satu ja Juha saivat Matin ajatuksesta kiinni ja jo seuraavana kesänä, 2018, ensimmäinen Taidekatu-tapahtuma oli järjestetty kolmikon yhteistyöllä. Satu toimi taidevastaavana hankkiessaan näytteille tulevat taideteokset. Juha toimi avainvastaavana ja hoiti teokset ikkunoihin. Matti oli kiinteistövastaava, joka haali tyhjiä tiloja taiteelle. Työnjako oli toimiva, sillä jatkoa seurasi vuonna 2019, jolloin tapahtuma järjestettiin laajempana nimellä Uusi Perliini, oheistapahtumineen ja pysyvine maamerkkeineen. Uusi Perliini -tapahtumasta on vieläkin muistona muraali ja katutaide-kurssin teokset Kinolinna-rakennuksen itäpuolen seinässä ja aidassa.


Muutoksen ollessa ainoa pysyvyys, niin Taidekatukin kohtasi muutoksensa. Vuoden 2020 suunnitelmat muuttuivat niin yksilötasolla kuin globaalisti ja kolmikko ei enää pystynyt järjestämään kolmatta Taidekatu-tapahtumaa, mutta he jättivät sen Pieksämäelle, meille. Vuonna 2021 tapahtuma oli nimellä Ruudun Takaa, ja sen koordinoi taiteilija Kirsimaria E. Törönen, kaupungin avustaessa. Ruudun Takaa-tapahtumasta jäi muistoksi kaupunkiin värikkäästi maalatut sähkökaapit, joita löytyy ympäri keskustaa. Vuonna 2022 lähtien tapahtumaa alettiin koordinoimaan Pieksämäen kaupungin toimesta. Kesällä 2022 juhlittiin Pieksämäen kaupungin 60-vuotista taivalta esittelemällä pieksämäkeläisiä ja Pieksämäki-lähtöisiä taiteilijoita. Vuonna 2023 Taidekadun teemana oli Tunne tunteesi, joka toi esille pieksämäkeläisten taiteilijoiden lisäksi lähipaikkakuntien taiteilijoita.


Ilmoille heitetyt ideat itävät hyvin oikeanlaisessa ympäristössä ja kasvaa oikeanlaisten ihmisten toimesta, Taidekatu on siitä oiva esimerkki. Hyvin tehty pohjatyö takaa sen, että saamme tänäkin kesänä 2024 nauttia taiteesta, jo kuudennen kerran, silloin kun meitä huvittaa. On vain yksi, ainoa Taidekatu ja se on Pieksämäellä – kiitos Satun, Juhan ja Matin.

Kesällä 2022 Taidekadulla olivat mukana:

Lisäksi Saku Santeri Heinonen, Sanna Vainionpää, Pinukke, Kaarina Sepponen, Salainen Teatteri, Tarinamäen Taikaa, Katri Mononen, Juha Lahtinen ja Anniina Vainionpää.

Kesän 2023 näytteilleasettajat olivat:

Lisäksi Nadia Zubareva, Taidepesula, Kuvataidekoulu ja Nuorisotoimi.