Sami Funke


Sami Funke (s.1968 Mikkeli) on eteläsavolainen kuvataiteilija (AMK). Hän asuu tällä hetkellä Mikkelin Otavassa, mutta on vaikuttanut myös eri puolilla Etelä-Savoa, sekä muuallakin Suomessa. Hän asui Pieksämäellä myös noin vuosina 1973–1983. Sami matkustaa paljon mm. teossarjojen tekemisen, suunnittelun ja kuvausmatkojen vuoksi.

Pääasiassa taiteeni on valokuvan puolella, josta taiteen tekeminen kohdallani alkoikin, mutta käytän ja sekoitan muitakin tekniikoita töissäni. Usein käsittelen taiteessani ympäristöä ja arkisiakin asioita, teen huomioita niistä ja tuon asioita esille, jotka saattavat helposti jäädä huomioimatta. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi teen myös asiakas- sekä opetustyötä valokuvan ja muun taiteen parissa niin yksityisille kuin yrityksille ja julkiselle sektorillekin. Näyttelyitä ja taiteellista toimintaa on ollut eri puolella Suomea sekä esim. Tšekissä mm. eri gallerioissa kuin museoissa.

Näyttelyssä esillä oleva valokuvasarja, josta olen tehnyt yhden kokonaisuuden, on omaelämänkerrallinen aikamatka, jossa matkustin jokaiseen paikkaan, tai alueelle, jossa olin elämäni aikana asunut syntymästäni lähtien; Parkkilan kylältä, entisen Mikkelin maalaiskunnasta aina Otavaan, jossa asun tällä hetkellä. Tutkin näitä alueita ja niiden muutoksia. Aikamatkan varrella on paikkoja kuvattu mm. Mikkelistä, Pieksämäeltä, pääkaupunkiseudulta, Kouvolasta jne. Sarjan kuvasin kesän 2021 aikana. Oltuaan esillä erillisinä kuvina yksityisnäyttelyssä Turussa Galleria Jäniksessä 2022, saatoin teoksen lopulliseen muotoonsa loppuvuodesta 2023 Kökarissa, Ahvenanmaalla residenssijaksollani työskennellessäni tätä näyttelyä varten.

www.studiofunke.fi